Vrienden van ONS ziekenhuis

Opgehaald

0
0% bereikt van het totaalbedrag € 5.000

Dat de meeste mensen niet voor hun plezier naar een ziekenhuis komen, is voor iedereen duidelijk. Een bezoek of opname brengt vaak zorgen met zich mee. De Stichting Vrienden van ONS ziekenhuis kan met steun en hulp van donateurs en fondsen extra voorzieningen realiseren die ruimte bieden voor afleiding, ontspanning, troost of soms zelfs vrolijkheid. Denk aan sfeervolle familiekamers, bijzondere kunst die afleiding biedt, een stiltecentrum om te rouwen of bidden of muziek.
Maar ook innovatieve oplossingen worden gerealiseerd, om een verblijf in een ziekenhuis enigszins aangenamer te maken.

Dat is wat we doen en dat is waar we ons voor inzetten en waar we anderen voor weten te enthousiasmeren.

Medio 2023 besteden we bijzondere aandacht aan muziek als helend middel
Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking. Muziek kan stress verlagen en pijn verzachten, het een effectief, veilig en goedkoop middel tegen allerlei klachten. Muziektherapie kan bijvoorbeeld ook uitkomst bieden voor mensen met bijvoorbeeld autisme, oorlogstrauma's of een verstandelijke beperking.
Wetenschappelijk is bewezen door vele onderzoeken dat muziek de immuunsysteemfunctie van het lichaam verbetert en stress vermindert.

Muziek in het Medisch Centrum Leeuwarden
Het is dus geen geheim dat muziek je beter kan laten voelen.
In Medisch Centrum Leeuwarden heeft men dat goed in de gaten en daarom is medio 2023 besloten hier meer aandacht aan te besteden. Dat doet de Stichting Vrienden van ONS ziekenhuis op verschillende wijzen:

  1. Live muziek aan het bed door de Bed Side Buskers, in samenwerking met Geestelijke Verzorging MCL
  2. Kleine concerten in auditorium en hal voor zowel patiënten als medewerkers
  3. Het korenlint; honderden koorleden brengen klassieke stukken ten gehore op allerzielen (2 november)

Dit alles wetenschappelijk ondersteund met een symposium op 19 september 2023 in het Pieter Bonnema Auditorium van het ziekenhuis, georganiseerd door de afdeling Geestelijke Verzorging van het MCL; ‘de helende werking van muziek’, met Prof. Dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie, en muziekvoorstelling Ubuntu van zangeres Janneke Warringa.